BIOSKOP
Ve středu 9. ledna jsme navštívili pracoviště Masarykovy univerzity.
Byly pro nás připraveny 2 hodiny v chemické laboratoři na téma
podivuHodná pH. A že to bylo datum velice symbolické, zjistíte stejně jako
my, když si pozorně prohlédněte fotku s objevitelem pH dánských chemikem
Søren Peder Lauritz Søresenem. Nejprve si žáci zopakovali, co to pH vlastně
je, jaká je jeho stupnice a jaké látky jsou kyselé a jaké zásadité.
První pokus žákům dokázal adsorpční vlastnosti živočišného uhlí.
Úplně odbarvili coca-colu. Potom už došlo na měření pH. Nejprve pomocí
pH papírků, potom pH metrem a nakonec pomocí šťávy z červeného zelí.
Nejvíc jsme se nasmáli u měření pH vlastních slin. Nejprve jsme si do
pusy vložili pH papírek a změřili pH v ústech. Potom jsme rozkousali
sušenku a měli pH změřit znovu. Jenže, slovy klasika, sušenka byla
nevalné chuti. No alespoň víme, že se v laboratoři nemá jídlo skladovat
a opravdu nic jíst. Nakonec nám lektorky ještě ukázaly, jak pH změní cukr
v čaji.
Pro mnohé žáky to byl první pobyt na vysokoškolské půdě a pro všechny
premiéra v opravdové chemické laboratoři. Krásně jsme tak zakončili
volitelný předmět chemická praktika.
Mgr. Jarmila Cibulková