BIOSKOP

Ve středu 9. ledna jsme navštívili pracoviště Masarykovy univerzity. Byly pro nás připraveny 2 hodiny v chemické laboratoři na téma podivuHodná pH. A že to bylo datum velice symbolické, zjistíte stejně jako my, když si pozorně prohlédněte fotku s objevitelem pH dánských chemikem Søren Peder Lauritz Søresenem. Nejprve si žáci zopakovali, co to pH vlastně je, jaká je jeho stupnice a jaké látky jsou kyselé a jaké zásadité. První pokus žákům dokázal adsorpční vlastnosti živočišného uhlí. Úplně odbarvili coca-colu. Potom už došlo na měření pH. Nejprve pomocí pH papírků, potom pH metrem a nakonec pomocí šťávy z červeného zelí. Nejvíc jsme se nasmáli u měření pH vlastních slin. Nejprve jsme si do pusy vložili pH papírek a změřili pH v ústech. Potom jsme rozkousali sušenku a měli pH změřit znovu. Jenže, slovy klasika, sušenka byla nevalné chuti. No alespoň víme, že se v laboratoři nemá jídlo skladovat a opravdu nic jíst. Nakonec nám lektorky ještě ukázaly, jak pH změní cukr v čaji.
Pro mnohé žáky to byl první pobyt na vysokoškolské půdě a pro všechny premiéra v opravdové chemické laboratoři. Krásně jsme tak zakončili volitelný předmět chemická praktika.

Mgr. Jarmila Cibulková